ENERGY EFFICIENCY – THE PREMISE OF A BETTER ENVIRONMENT IN ROMANIA – SERBIA CROSS BORDER AREA

Dan Alexandru Leica

Energy Efficiency - The Premise of a Better Environment in Romania – Serbia Cross-Border Area

 

Proiectul cu titlul „Eficiența energetică - premisa unui mediu mai bun în România - Zona transfrontalieră a Serbiei” a fost realizat ca un parteneriat între municipalitățile din Reșița, județul Caraș-Severin, România și Pancevo, Republica Serbia.

 

Ținta a fost crearea unui mediu in care infrastructura eficientă energetic să fie folosităîntr-o proporție cât mai mare, în tendință cu modificările urbanistice europene actuale. Proiectul a avut ca scop realizarea a doua infrastructuri „verzi”, una in Reșița si una in Pancevo,ținând cont de obiectivul proiectului pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea soluțiilor de energie regenerabilă, un comportament ecologic și o viață mai bună pentru societate.

 

In Reșița, in urma realizării Proiectului Tehnic, s-a constatat ca montarea de panouri solare, si utilizarea energiei regenerabile pentru încălzirea apei din bazinul de înot, va duce la economii substanțiale de combustibili fosili. Intervenția propusa in vederea optimizării consumurilor si costurilor a constat in amplasarea a 90 de panouri solare, pentru producerea apei calde, pe acoperișul clădirii bazinului de înot “Prof Ioan Schuster din Reșița”. Execuția lucrării care presupune instalarea de panouri solare si refacerea parțiala a instalației de distribuție a apei, a început in primăvara anului 2019 si a fost finalizata in august 2019. Bazinul de Înot din Reșița este un obiectiv foarte popular in oraș, cu peste 200 de abonați lunar, care cuprind sportivi profesioniști, copii care fac cursuri de înot, înotători amatori, cat si pensionari (care au facilitați speciale oferite de Primăria Reșița).

 

In Pancevo,  in urma realizăriiProiectului Tehnic, referitor la eficientizarea energetica a Sălii Sporturilor din oraș, in etapa de execuție s-au realizat mai multe intervenții, printre care înlocuirea tuturor tâmplarilor, reglarea sistemului de încălzire și răcire pentru reducerea maximă a consumului de energie și a costurilor, instalarea materialului de izolare pentru protejarea împotriva variațiilor de temperatură pentru protecția totală. După modernizarea sistemului de încălzire și de răcire, s-a obținut reducerea maximă a consumului de energie și a costurilor. Sala Sportiva Regionala din Pancevo este folosita atât la competiții sportive oficiale, cat si pentru antrenamente si jocuri amicale.

 

 

Partenerii au realizat studii privind tehnologiile disponibile pentru surse de energie regenerabilă (cum ar fi izvoarele termice geotermale, apa, soarele și energia eoliană). Studiul a analizat impactul utilizării tehnologiilor inovatoare în creșterea calității vieții pentru cetățeni. De asemenea, studiile au relevat modul în care noile tehnologii ajută municipalitățile să economisească o parte importantă din bugetul lor, investind in energie verde, cu cheltuieli mai reduse de funcționare curenta a școlilor, liceelor, sălilor de sport sau alte clădiri din oraș. Studiile au urmat, de asemenea, impactul proiectului asupra obiectivelor vizate și au furnizat sursa de informații pentru viitoare proiecte similare. Rezultatele proiectului au fost făcute publice, servind ca o lecție învățată, proiectul fiind inclus in lista de proiecte de bune practici ale finanțatorului.

 

In urma analizei studiului de impact realizat in Reșița, ambii parteneri au decis să utilizeze Studiul ca bază pentru viitoare proiecte. In urma analizei studiului de cercetare realizat in Pancevo, s-a constatat ca impactul noilor tehnologii asupra consumului de energie, la obiectul vizat, Sala Sporturilor (obiectiv renovat pentru a deveni eficient energetic, în cadrul implementării proiectului „Eficiența energetică - Premisa unui mediu mai bun”) prin elaborarea pașaportului  s-a redus consumul de energie cu 2 grade energetice.

 

 

In cadrul proiectului au fost organizate si doua ateliere de lucru (workshop-uri) de ambii parteneri. Atelierul „Îmbunătățirea impactului eficienței energetice și a energiei regenerabile - abordare integrată a proiectării clădirilor eficiente în materie de energie”, a fost desfășurat la Văliug (Reșița) în perioada 31.07.2018-02.08.2018. Ordinea de zi a inclus sesiuni de transfer de cunoștințe și prezentări de interesante despre lecțiile învățate, precum și un atelier dedicat modelelor de afaceri pentru eficiență energetică și mese rotunde despre oportunitățile viitoare de eficiență energetică. Atelierul a reunit reprezentanții sectorului public pentru a explora cele mai recente informații privind utilizarea și analiza multiplelor beneficii ale eficienței energetice. Scopul seminarului a fost să împărtășească experiențe și să identifice domeniile în care este nevoie de lucrări suplimentare pentru îmbunătățirea și crearea de conștientizare cu privire la abordarea de proiectare integrată, tehnologii inovatoare și strategii pentru proiectarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic și discutarea modalităților de implementare a strategiilor la un nivel mai larg. Seminarul a vizat arhitecți, dezvoltatori, specialiști din investiții, lucrări publice și departamente de proiecte din municipalități / companii municipale și alți profesioniști în proiectarea clădirilor.

Municipalitatea din Pancevo a organizat un atelier pentru schimburi de experiență și prezentarea celor mai bune practici în politica locală într-un in Kovacica incluzândvizita la fața locului la Sala Sporturilor, Insula Energiei și câmpul solar din Pancevo  Evenimentul s-a desfășurat in perioada 27-28.09.2018. Prima zi a atelierului a avut 3 prezentări. Primul a fost despre proiectul „Energy Efficiency - The Premise of a Better Environment in Romania – Serbia Cross-Border Area” și beneficiile și practicile de eficiență energetică pentru clădirile publice din Pancevo. Al doilea a fost despre managementul general al energiei in Pancevo și obligațiile autorităților locale din Serbia pe această temă. A treia prezentare a fost un proiect de bune practici pentru energia regenerabilă "Banat sun 4 all" realizat într-un program anterior IPA CBC România-Serbia.

 

 

De asemenea, ambele municipalități au organizat doua evenimente denumite „Green Sports”. În Pancevo, pentru evenimentul „Green Sports”, a reunit peste 110 de participanți, in cadrul unui eveniment sportiv de două zile organizat in noua Sala de sport din Pancevo, renovata si eficientizata energetic. Prima zi a fost rezervată antrenamentelor comune ale tuturor echipelor, iar a doua a fost ziua competiției. La competiția de handbal au participat 30 de copii din Reșița, 52 de copii din Pancevo și 20 de participanți reprezentând personal organizațional, antrenori de handbal, moderator, traducător, medic, judecători și personal de sprijin, si membrii din echipa de implementare a proiectului.

In cadrul evenimentului organizat in Reșița, au participat 80 de copii (30 din Serbia / Pancevo și 50 din România / Reșița), si peste 20 de membrii din echipa de implementare si reprezentanți ai Primăriei Reșița. In cadrul evenimentului, in prima zi, s-a organizat o vizita la Gradina Zoologica „Ion Crisan” din Resita, unde copiii au stat si la un picnic. După aceea au vizionat la Cinema Dacia din Reșița filmul Lion King. In ziua a doua, copiii au participat la un concurs de ștafeta, in care pe echipe au înotat, au alergat si au participat la o întrecere pe biciclete. In cadrul acestui eveniment a fost inaugurat sistemul de bike-share din Reșița.

 

In cadrul studiului realizat s-a constatat ca transportul prin intermediul bicicletelor poate fi o alternativă a transportului în comun, încurajând totodată mișcarea și sportul. Sistemul de Bike Sharing, o componenta foarte importanta a proiectului, are ca scop principal utilizarea bicicletei ca variantă de mobilitate ecologică, din punct de vedere al reducerii emisiilor de carbon, reprezentând totodată și o diversificare a modului de a petrece timpul liber, atât pentru locuitorii municipiului cât și pentru vizitatoriiReșiței.

 

Sistemul de bike-share in Reșița, include 60 de biciclete cu supraveghere prin GPS, o aplicație mobila compatibila IOS si Android, si un sistem de monitorizare.

 

Secretul folosirii gratuite a bicicletelor este o aplicație de telefon mobil, Linka GO. După ce se descarcă aplicația utilizatorii trebuie să se înregistreze în sistem, în aplicația LINKA GO,  iar atunci când sunt în apropierea unuia dintre cele șase locuri cu biciclete, pot debloca si folosi o bicicleta. Aplicația pentru deblocarea bicicletelor poate fi descărcată din Google Play și APP Store.În aplicația Linka GO, la crearea contului, utilizatorul va trebui sa furnizeze numele, prenumele, o adresă de email validă, numărul de telefon si datele unui card bancar. Folosirea bicicletelor este gratuita, in cazul in care se respecta termenul limita de închiriere maxima pe sesiune de 4 ore, in caz contrar de percepe o taxa de 10 euro pentru fiecare ora de întârziere pana la returnarea bicicletei. Un utilizator poate avea un număr nelimitat de sesiuni de închiriere pe zi. Ridicarea și returnarea bicicletei se poate face de la oricare din cele patru șase de biciclete în regim self-service. Consideram acest sistem un real succes, in primele doua luni de utilizare, in anul 2019 au fost înregistrate peste 2100 de închirieri, iar anul acesta odată cu repornirea sistemului in prima luna, au fost înregistrate chiar si 150 de închirieri pe zi, popularitatea acestuia fiind in creștere. Din aceasta cauza, Primăria Municipiului Reșița ia in considerare achiziția a încă 100 de biciclete in următoarea perioada.

 

 

 

 

 

Descarcă fișierele atașate