IMPOZITE SI TAXE TEREN

prim_resita 03.02.2023

 

Art. 463 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal al României, cu modificările si completările ulterioare:

  • "(1) Orice persoana care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel.
  • (2) Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință, după caz, oricăror entități, altele decât cele de drept public, se stabilește taxa pe teren, care se datorează de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosință, după caz, în condiții similare impozitului pe teren. În cazul transmiterii ulterioare altor entități a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosință asupra terenului, taxa se datorează de persoana care are relația contractuala cu persoana de drept public.
  • (3) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe teren, precum si taxa pe teren prevăzută la alin. (2) se datorează către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care este amplasat terenul. În cazul municipiului Reșița, impozitul si taxa pe teren se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul.
  • (4) În cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință ce se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe teren se stabilește proporțional cu numărul de luni pentru care este constituit dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosință. Pentru fracțiunile mai mici de o luna, taxa se calculează proporțional cu numărul de zile din luna respectiva.
  • (41) În cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință ce se refera la perioade mai mici de o luna, taxa pe teren se datorează proporțional cu numărul de zile sau de ore prevăzute în contract.
  • (5) Pe perioada în care pentru un teren se plătește taxa pe teren, nu se datorează impozitul pe teren.
  • (51) În cazul în care pentru o suprafața de teren proprietate publica sau privata a statului ori a unității administrativ-teritoriale se datorează impozit pe teren, iar în cursul unui an apar situații care determina datorarea taxei pe teren, diferența de impozit pentru perioada pe care se datorează taxa se compensează sau se restituie contribuabilului în anul fiscal următor. "

 

 

IMPOZITUL/TAXA  PE  TERENURILE  AMPLASATE  ÎN  INTRAVILAN

Impozitul pe terenul cu construcții

  1. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:

 

Zona

NIVELURILE APLICABILE ÎN ANUL 2023 - lei/ha -**)

A

7.938

B

5.538

C

3.505

D

1.853

Impozitul pe terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții

  1. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută in următorul tabel:

Nr.

crt.

                           Zona

 

Categoria de folosință

Nivelurile aplicabile în anul 2023 - lei/ha -  

 

 

Zona

A

B

C

D

1

Teren arabil

36

26

24

19

2

Pășune

26

24

19

17

3

Fâneață

26

24

19

17

4

Vie

59

44

36

24

5

Livadă

67

59

44

36

6

Pădure sau alt teren cu vegetație forestieră

36

26

24

19

7

Teren cu ape

19

17

11

0

8

Drumuri și căi ferate

0

0

0

0

9

Teren neproductiv

0

0

0

0

  1. Suma stabilită în tabelul de mai sus se înmulțește cu coeficientul de corecție corespunzător prevăzut la art. 465 alin.(5) din Legea nr 227/2015 (respectiv coeficientul 4 aferent localității de rang II).
  2. În cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul/taxa pe teren se calculează conform prevederilor legate de impozitul pe terenul amplasat in extravilan numai dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

a) au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, agricultură;

b) au înregistrate în evidenta contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri și cheltuieli din desfășurarea obiectului de activitate prevăzut la lit. a.

IMPOZITUL/TAXA PE TERENURILE AMPLASATE ÎN EXTRAVILAN

  1. În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută in următorul tabel:

 

Nr.

crt.

                                                                                   Zona

Categoria de folosință

Nivelurile aplicabile în anul 2023-lei/ha-

1

Teren cu construcții

36

2

Teren arabil

58

3

Pășune

33

4

Fâneață

33

5

Vie pe rod, alta decât cea prevăzută la nr. crt.5.1

64

5.1

Vie până la intrarea pe rod

X

6

Livadă pe rod, alta decât cea prevăzută la nr. crt.6.1

65

6.1

Livadă până la intrarea pe rod

X

7

Pădure sau alt teren cu vegetație forestieră, cu excepția celui prevăzut la nr. crt.7.1

19

7.1

Pădure în vârstă de până la 20 de ani și pădure cu rol de protecție

X

8

Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole

7

8.1

Teren cu amenajări piscicole

39

9

Drumuri și căi ferate

X

10

Teren neproductiv

X