REȘIȚA INTRĂ ÎN CLUBUL ORAȘELOR DIN ROMÂNIA CU ANALIZĂ ECONOMICĂ ȘI RATING DE ORAȘ DIN PARTEA AGENȚIEI INTERNAȚIONALE FITCH RATINGS 

Fitch Ratings a finalizat procesul necesar pentru a oferi ratingul de oraș Municipiului Reșița.
Primaria Resita 04.04.2023
Fitch Ratings a finalizat procesul necesar pentru a oferi ratingul de oraș Municipiului Reșița.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fitch Ratings a finalizat procesul necesar pentru a oferi ratingul de oraș Municipiului Reșița. Astfel, la 30 martie 2023, prestigioasa agenție internațională a atribuit Reșiței ratingul  „BBB-” pentru împrumuturile pe termen lung, atât în monedă națională, cât și în valută, cu perspectivă stabile, și „F3” pentru împrumuturile pe termen scurt. În ceea ce privește profilul de credit al Reșiței, acesta este cotat la „bbb+”, rating ce reflectă o combinație între un profil de risc „Low-Midrange” („scăzut-mediu”) și zona superioară a sustenabilității datoriei „aa”.

 

Întrucât ratingurile (IDR) și perspectivele municipiului sunt dependente de ratingul suveran al României (BBB-/Stabil), și IDR-ul Reșiței este limitat la „BBB-” cu perspectivă stabilă, orașele neputând primi un calificativ superior celui acordat țării din care fac parte.

Ratingurile Reșiței, se menționează în analiza Fitch, arată că performanța operațională și ratele de îndatorare ale orașului vor rămâne în concordanță cu ale celor din categoria „BBB” pe termen mediu, în pofida presiunilor exercitate asupra bugetului orașului de creșterea prețurilor, de repercusiunile macroeconomice ale războiului din Ucraina și de implementarea ambițiosului program de investiții aflat în derulare.

 

În privința profilului de risc, după analizarea execuției bugetare și a politicii datoriei publice locale, patru dintre cei șase factori de risc luați în calcul au fost plasați în „Midrange” (zona medie): stabilitatea veniturilor, sustenabilitatea cheltuielilor, flexibilitatea pasivelor și a activelor. Ceilalți doi factori, ajustarea veniturilor și a pasivelor, respectiv soliditatea lichidităților, intră în categoria „Weaker” (mai slab), o situație specifică și celorlalte regiuni din România evaluate de Fitch.

Sustenabilitatea datoriei municipiului Reșița este evaluată de Fitch la nivelul superior al categoriei „aa”, deci este apreciată ca fiind foarte ridicată.

Obținerea ratingului Fitch la cel mai mare nivel posibil, ținând cont de factorii externi municipalității, după o analiză minuțioasă a execuției bugetare și a politicii datoriei publice locale, este confirmarea că politicile din ultimii ani au fost sănătoase și au repus Municipiul Reșița pe un drum stabil, spre dezvoltare. O astfel de analiză, elaborată de o agenție internațională extrem de serioasă, este un semnal pozițiv pentru orice investitor, având totodată relevanță în multe alte domenii importante pentru modul în care este perceput un oraș.

 

Analiza completă aici !