”VREI SĂ AJUȚI? ADOPTĂ UN CĂȚEL FĂRĂ STĂPÂN!”

Dan Alexandru Leica 13.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vrei să ajuți? Adoptă un cățel fără stăpân!”

În România rata de adopție a animalelor fără stăpân este foarte scăzută, doar unul din zece căței ajungând să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, fenomen ce creează probleme pentru comunitățile locale,fiind un real pericol pentru cetățeni.

La Reșița situația nu este deloc diferită!Ca urmare, serviciul de ecarisajal Primăriei intervine pentru a ridica de pe domeniul public animalele care pot reprezenta un risc pentru siguranța cetățenilor. Acestea sunt adăpostite la Padocul Public, unde se bucura de hrana zilnica și tratamente medicale, cu sprijinul ONG-urilor de specialitate.

Campaniile de sterilizare și de adopție reprezintă o componentă extrem de importantă a acestui demers, ajutând la păstrarea unui echilibruastfel încât acest fenomen să nu se extindă necontrolat. Din păcate,datele statistice arată că cele mai multe animale sunt adoptate de organizații non-guvernamentale sau de persoane fizice din străinătate sau din afara Reșiței.

Implicarea comunității locale este extrem de importanta întrucât poate ajuta considerabil la stoparea fenomenului de creștere constantă a numărului de animale prezente în spațiul public.

În acest context, Primăria Reșița începe o campanie generală de informare și de conștientizare asupra drepturilor și obligațiilor avute de proprietarii de animale de companie de pe raza municipiului Reșița. Pentru a încuraja adopția câinilor fără stăpân, Primăria Reșița pune la dispoziția iubitorilor de animale platforma online www.adoptiecainiresita.ro unde vor fi prezentate toate animalele extrase de pe domeniul public, precum și procedura simplificată de adopție a acestora, conform reglementărilor legale. Platforma va fi actualizată zilnic, iar iubitorii de animale ce doresc să adopte pot cere informații suplimentare apelând numărul de telefon pus la dispoziție. 

Totodată, este important ca cetățenii posesori de animale de companie să fie la curent cu drepturile și obligațiile ce le revin. În acest sens, colegii de la Poliția Locală, au susținut în perioada 22 martie – 10 aprilie, o campanie de informarepentru a aduce la cunoștința cetățenilor, proprietari sau deținători temporari de animale de companie, actele normative ce reglementează drepturile și obligațiile acestora. Aceștia au acordat sprijin și îndrumare proprietarilor/deținătorilor de animale de companie în vederea îndeplinirii condițiilor stabilite de legislație. Peste 1000 flyere cu informații legate de campanie au fost diseminate în teren și 433 de animale de companie au fost verificate privitor la respectarea obligației privind microciparea.Astfel de campanii de conștientizare și informare se vor derula periodic.

Împreună, cu respect pentru animale, vom reuși! Reșița – un oraș sigur și civilizat.