IMPOZITE SI TAXE LOCALE

prim_resita 03.02.2023

Art. 455 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal al României, cu modificările si completările ulterioare:

  • "(1) Orice persoana care are în proprietate o clădire situata în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.
  • (2) Pentru clădirile proprietate publica sau privata a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință, după caz, oricăror entități, altele decât cele de drept public, se stabilește taxa pe clădiri, care se datorează de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință, după caz, în condiții similare impozitului pe clădiri. În cazul transmiterii ulterioare altor entități a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosință asupra clădirii, taxa se datorează de persoana care are relația contractuala cu persoana de drept public.
  • (3) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe clădiri, precum si taxa pe clădiri prevăzută la alin. (2) se datorează către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care este amplasata clădirea. În cazul municipiului Reșița, impozitul și taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasata clădirea.
  • (4) În cazul clădirilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință ce se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe clădiri se stabilește proporțional cu numărul de luni pentru care este constituit dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosință. Pentru fracțiunile mai mici de o luna, taxa se calculează proporțional cu numărul de zile din luna respectiva.
  • (41) În cazul clădirilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință ce se refera la perioade mai mici de o luna, taxa pe clădiri se datorează proporțional cu numărul de zile sau de ore prevăzute în contract.
  • (5) Pe perioada în care pentru o clădire se plătește taxa pe clădiri, nu se datorează impozitul pe clădiri.
  • (51) În cazul în care pentru o clădire proprietate publica sau privata a statului ori a unității administrativ-teritoriale se datorează impozit pe clădiri, iar în cursul unui an apar situații care determina datorarea taxei pe clădiri, diferența de impozit pentru perioada pe care se datorează taxa pe clădiri se compensează sau se restituie contribuabilului în anul fiscal următor.
  • (6) În cazul în care o clădire se afla în proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spatiile situate în partea din clădire aflata în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili pârțile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egala din impozitul pentru clădirea respectiva. "

 

 

 

 

IMPOZITUL PE CLĂDIRI ŞI TAXA PE CLĂDIRI ÎN CAZUL CLĂDIRILOR REZIDENȚIALE

VALORILE  IMPOZABILE în cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoane fizice

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp, din tabelul următor:

Tipul clădirii

        

                                                                                                                      Valoarea impozabilă – lei/ m²

Nivelurile aplicabile în anul 2023

Cu instalații de apă, canalizare, electrice si încălzire

Fără instalații de apă, canalizare, electrice sau încălzire

A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic

1051

631

B. Clădire cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic

315

210

C. Clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic

210

184

D. Clădire-anexă cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic

131

79

E. În cazul contribuabilului care deține la aceeași adresă, încăperi amplasate la subsol, la demisol și/sau la mansardă, utilizate ca locuință, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A-D

75% din suma care s-ar aplica clădirii

F. În cazul contribuabilului care deține la aceeași adresă, încăperi amplasate la subsol, la demisol și/sau la mansardă, utilizate în alte scopuri decât cel de locuință, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A-D

50% din suma care s-ar aplica clădirii

Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea valorii determinate conform tabelului de mai sus și a coeficientului de transformare de 1,4.

Coeficienții de corecție în cazul impozitului pe clădiri în funcție de zona în care este situată clădirea sunt prevăzuți în tabelul următor:

Zona A

Zona B

Zona C

Zona D

2,4

2,3

2,2

2,1

VALORILE  IMPOZABILE în cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoane juridice

1. Valoarea impozabilă a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul/taxa și poate fi:

    a) ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal;

    b) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;

    c) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;

    d) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate. În cazul în care nu este precizată valoarea în documentele care atestă proprietatea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;

    e) în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii și comunicată concesionarului,  locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosință, după caz.

2. Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

3. Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.

4. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este 7,5%, asupra valorii impozabile a clădirii.

 

           

 

IMPOZITUL SI TAXA PE CLĂDIRI IN CAZUL CLĂDIRILOR NEREZIDENȚIALE

 

 

VALORILE  IMPOZABILE în cazul clădirilor nerezidențiale deținute de persoane fizice

  1. Valoarea impozabilă în cazul clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice este următoarea:
    1. valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
    2. valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
    3. valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. În situația în care nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal.
  2. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
  3. În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor de mai sus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate în mod similar clădirilor rezidențiale.
  4. Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1%, asupra valorii impozabile a clădirii.

VALORILE  IMPOZABILE în cazul clădirilor nerezidențiale deținute de persoane juridice

1. Valoarea impozabilă a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul/taxa și poate fi:

    a) ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal;

    b) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;

    c) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;

    d) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior. În cazul în care nu este precizată valoarea în documentele care atestă proprietatea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;

    e) în cazul clădirilor care sunt finanțate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;

   f) în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii și comunicată concesionarului,  locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosință, după caz.

2. Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

3. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1%, asupra valorii impozabile a clădirii.

 4. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este 7,5%, asupra valorii impozabile a clădirii.

 5.  În cazul în care proprietarul clădirii pentru care se datorează taxa pe clădiri nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, diferența de taxă față de cea stabilită de 1%, va fi datorată de proprietarul clădirii.

Notă: În conformitate cu Ordinul 1802/2014 clădirile din patrimoniul unei persoane juridice se reevaluează simultan (toata grupa) pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situațiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinație de costuri si valori calculate la date diferite. Astfel, dacă o clădire este reevaluată, toate celelalte clădiri aparținând aceluiași agent economic trebuie reevaluate, in caz contrar, reevaluarea respectivă nu va fi operată in baza de date.