A) CENTRUL DE SERVICII DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE

prim_resita 27.10.2020

Centrul de servicii de asistență socială pentru persoane vârstnice

Începând cu luna septembrie 2013 în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială funcţionează Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice situat în Reşiţa, str. Teilor nr.1.

Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice denumit în continuare Centrul de zi, pe lângă activităţile de servirea hranei la sediul centrului, desfăşoară şi activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber.

Asistenţii sociali împreună cu psihologul, medicul, asistentul medical şi beneficiarii participă zilnic la activităţile recreative desfăşurate în sala de socializare şi de lectură (joc de rummy, şah, programe tv, navigare pe Internet, croşetat, discuţii, etc.).

Centrul de zi este un serviciu comunitar gratuit, care se adresează persoanelor vârstnice aflate în situaţii de vulnerabilitate socială.

Preocuparea noastră a fost să venim cu activităţi noi în derulare pe lângă cele iniţiate în anii trecuţi, să îmbunătăţim condiţiile materiale existente în centru, astfel să existe o permanentă preocupare pentru asigurarea confortului şi diversificarea activităţilor de petrecere a timpului liber al beneficiarilor.

- Activităţi recreative şi de petrecerea timpului liber:

vizionări de filme la sugestia beneficiarilor, lansări de carte, curs de dans pentru seniori;

• întâlniri pe teme medicale, în cadrul cărora au fost invitaţi medici din alte insituţii sanitare cât şi medicul unităţii care au prezentat teme cerute de beneficiari (bolile caracteristice vârstei a III-a, diabet şi nutriţie, bolile cardiovasculare, cataracta şi glaucomul).

participarea beneficiarilor la activităţile organizate de Muzeul Banatului Montan Reşiţa în conformitate cu protocolul de colaborare încheiat (vizite la muzeu), cu ocazia Zilei României -1 Decembrie, 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor;

• aniversarea zilei de 8 martie - Ziua Internaţională a Femeii.

• aniversarea zilei de 1 Octombrie, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă sunt invitaţi copiii de la Centrul de Zi ABC şi de la alte instituţii de învăţământ din Reşiţa să-i colinde pe beneficiarii;

s-au organizat excursii: pe Clisura Dunării, la mânăstirea Prislop, pe Semenic cu ocazia Hramului Sf. Ilie, la mânăstirea Vasiova, la mânăstirea Piatra Scrisă, cu trenul (Semmeringul Bănăţean) pe traseul Oraviţa - Anina, în Serbia, la Caransebeş şi Glimboca, la Deva Salina Praid, Herculane ,Moldova –Nouă, etc;

- Activităţi sportive.

• Începând cu toamna anului 2016 s-a organizat în cadrul Centrului „gimnastică pentru seniori” sub îndrumarea studenţilor de la secţia sport, facultatea “Eftimie Murgu”.

• S-a organizat concurs de rummy, şah şi table cu participarea Direcţiei Generale de Învăţământ, Cultură, Tineret, Sport şi Culte din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei Reşiţa. Astfel am organizat „Cupa Mărţişor” şi Cupa „Moş Crăciun”. Cei mai buni dintre beneficiari au primit cupe, diplome şi medalii, iar pentru toţi participanţii s-au oferit tricouri din partea Primăriei Reşiţa.

 

Dezvoltarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din Municipiul Reșița prin serviul de spălătorie și centrul de recuperare

 

- În cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei Prioritatea de investiție 9.ii Integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, cum ar fi romii, apel de proiecte POCU/436/4.4/Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale/4/Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale (Bunicii comunitatii), SOCIETATEA NATIONALĂ DE CRUCE ROȘIE DIN ROMÂNIA FILIALA CARAȘ SEVERIN, cu sediul în Municipiul Reșița, Strada Pța 1 Decembrie 1918 nr. 7, Județul Caraș Severin, codul fiscal 4396332, având calitatea de Lider parteneriat/Partener 1 împreună cu DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ REȘIȚA , cu sediul în Municipiul Reșița, str. Libertății nr. 18-20, județul Caraș Severin, codul fiscal 15400862, având calitatea de membru 2/Partener 2 au inițiat proiectul “Dezvoltarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din Municipiul Reșița”