VISIT ME!!! A NEW PERSPECTIVE OF CROSS-BORDER CITIES THROUGH TOURISTIC SIGHTS

Dan Alexandru Leica


 Proiectul cu titlul "Visit me!!! A New Perspective of Cross-Border Cities through Touristic Sights” a fost realizat ca un parteneriat între municipalitățile Reșița și Veliko Gradiște.

Analiza inițială a arătat că nu există suficientă promovare turistică a celor două orașe, acestea dorind totuși să devină o destinație turistică interesantă. Fiind situația de a nu putea oferi turiștilor care ne vizitează suficiente informații cu privire la ofertele turistice despre orașele transfrontaliere, precum informații utile despre repere, cazare, mese, etc. au fost concepute diverse materiale de promovare si publicitate. În același timp, s-a constatat necesitatea realizării unui studiu privind mijloacele de dezvoltare a turismului în Reșița și Veliko Grădiște pe baza patrimoniului natural și cultural din zonă. Din acest motiv, lipsa informațiilor utile provocau pierderi pentru ambele orașe. Atracțiile turistice au fost marcate in cadrul proiectului, astfel încât cei care le vor vizita vor putea accesa informații suplimentare detaliate. Mai mult, a fost instruit personal specializat în turism care să promoveze și să atragă posibili turiști și să-i facă loiali, astfel încât să se întoarcă înapoi. Pe baza acestei nevoi identificate, proiectul a sugerat o abordare complexă, nu numai pentru a crește numărul de turiști în zona transfrontalieră, ci și pentru a promova și a face accesibile atracțiile turistice din ambele orașe.

Pentru a identifica mijloacele de promovare a turismului în cele două orașe, s-a realizat un „Studiu privind dezvoltarea turismului în Reșița și Veliko Grădiște bazat pe patrimoniul natural și istoric din zonă”, care a identificat noi modalități de promovare a atracțiilor turistice / monumente din Reșița si Veliko Gradiste. În acest fel, prin noul studiu autoritățile implicate în dezvoltarea turismului din cele două orașe partenere au acum noi direcții stabilite pentru a promova turismul. Prin montarea de 64 indicatoare turistice, 5 harți la scara mare si o harta 3D in Reșița și prin punerea la dispoziție a noi materiale informative a fost mai ușor pentru turiști și vizitatori din Reșița să identifice atracțiile turistice, astfel încât interesul lor a fost sporit.

In cadrul proiectului a fost organizat un curs de calificare în domeniul turistic și un curs de limba engleză în scop turistic, care a sporit calitatea serviciilor oferite turiștilor. De asemenea, a fost promovat proiectul în sine, rezultatul acestuia, printr-o campanie inovatoare în mass-media locală si regională și prin organizarea a doua schimburi de bune practici și promovare a inițiativelor comune. Nu în ultimul rând, am creat o nouă structură de cooperare transfrontalieră - un ONG „VISIT ME!” cu scopul de a facilita cooperarea în domeniul turistic in zona transfrontalieră.

 

Obiectivul general al acestui proiect vizează: dezvoltarea economiei turistice locale bazată pe îmbunătățirea calității serviciilor turistice din Reșița și Veliko Gradiște, o utilizare durabilă a patrimoniului natural și istoric, crearea capacităților și abilităților de înaltă calitate in servicii turistice, proiectarea de produse inovatoare în rețelele și parteneriatele transfrontaliere, îmbunătățirea accesibilității și durabilității infrastructurilor turistice.

 

Principalele rezultate obținute ca urmare a implementării proiectului sunt următoarele:
- O nouă structură / inițiativă de cooperare transfrontalieră susținută în domeniul turismului - Un ONG înființat cu scopul de a facilita cooperarea în domeniul turistic in zona transfrontalieră;
- Un studiu legat de implementarea de noi servicii turistice pentru promovarea resurselor naturale și culturale din regiune - „Studiu privind dezvoltarea turismului în Reșița și Veliko Grădiște pe baza patrimoniului natural și istoric din zonă” ;
- Participanți la inițiative de formare (146 de persoane) - 98 de persoane instruite în domeniul serviciilor turistice și 48 de persoane instruite în limba engleză în scopuri turistice.
- Acțiuni comune și instrumente de comunicare create - obiective turistice - indicatori de ghidare și hărți la scară largă în Reșița și indicatori de ghidare turistică, un film care promovează atracția turistică a ambelor orașe;
- S-au stabilit parteneriate pentru schimbul de bune practici și promovarea inițiativelor comune - am organizat 2 schimburi de bune practici și promovarea inițiativelor comune în Reșița și Veliko Gradiște și un Festival Internațional de Film Turistic și de Mediu în Veliko Gradiste.

 

Proiectul a promovat turismul prin mass-media și campanie de marketing în regiunea transfrontalieră România - Republica Serbia. 

Descarcă fișierele atașate